fbpx
>>

Chic of cheesy?


Bij het ontwerpen en inrichten van een interieur komt veel kijken. Of het nu over je thuis gaat of over je werkomgeving, het blijft een hele klus. Gelukkig kan je hiervoor beroep doen op mensen die je bijstaan in het realiseren van jouw visie, professionals zoals Benofice. Immers, de lijn tussen een 'chic' en een 'cheesy' interieur is erg dun.

Net als in de mode-industrie komen en gaan de trends voor je interieur. Omdat de investering voor een nieuw meubelstuk doorgaans net iets duurder uitvalt dan die voor een nieuw jurkje, wil je uiteraard graag dat je interieur er niet binnen de kortste tijd weer verouderd uitziet. In hoeverre volg je daarom de trends? Of laat je ze beter links liggen? Interieurontwerpers zijn professioneel opgeleide experts die een scherp oog hebben voor de juiste balans tussen het esthetische en het pragmatische, tussen stijl en functionaliteit. Zij zijn als geen ander bekwaam in het bewandelen van de dunne lijn tussen chic en cheesy.

De chiz

In het begin van de 19de eeuw betekende de twee begrippen nog nagenoeg hetzelfde. Cheesy zou zijn oorsprong vinden in het Urdu-woord 'chiz', letterlijk 'ding'. Naar verluidt noemden jonge Britten in India destijds dingen van grote waarde 'de chiz'. Maar tegen het einde van de 19de eeuw was 'cheesy' eerder een belediging dan een compliment. Studenten namen het woord op in hun jargon. Werd het eerst nog gebruikt in de betekenis van 'opvallend' of 'opzichtig', dat veranderde al gauw naar eerder 'smakeloos' en 'opzichtig'. Tegen de jaren '30 van de 20ste eeuw bereikte de betekenis van het woord zijn dieptepunt. Van een negatieve connotatie gleed het verder af naar 'vies' en 'walgelijk' en werd uitsluitend denigrerend gebruikt. Sindsdien kon het woord enkel nog maar terug opwaarts klimmen. De betekenis ervan is sindsdien opgewaardeerd tot 'goedkoop', 'prullerig' of 'afgezaagd'.

Tips en tricks

Uiteraard wil niemand de stempel 'cheesy' voor zijn interieur. Daarom hier enkele veel te veel voorkomende fouten en snelle tips om ze te vermijden.

Je inrichting bepaal je niet al doende. Zodra je weet welke richting je uit wilt, maak je een plan. Dit kan een lijst met kleuren, patronen, texturen, thema's, meubeltypes, enz. zijn. Maak een soort schets van hoe je wilt dat het eruitziet. Voeg gerust foto's, knipsels uit een tijdschrift of internetafbeeldingen toe. Hou daarbij rekening met de afmetingen van je ruimte. Te grote meubels in een relatief kleine ruimte – en vice versa, kleine meubels in een grote ruimte – zijn geen goed idee. Dat ziet er vreemd uit, verstoort het ruimtelijk gevoel van de kamer. Vergeet daarbij niet je tapijt. Tapijten trekken al snel de aandacht in veel kamers – al dan niet opzettelijk – en kunnen een ontwerp gemakkelijk maken of breken.

Een keer echt aan het inrichten, is het van cruciaal belang om rekening te houden met een bepaalde vorm van symmetrie. Een goed ontworpen kamer bezit een dynamiek die bezoekers aanspreekt. Symmetrie betekent echter niet strikt hoe en hoeveel items in de ruimte horen. Soms zet je er best twee dezelfde stuks in, andere keren vermijd je dat beter. Een getrainde ontwerper weet hoe de juiste balans te vinden. Het inhuren van een professionele ontwerper verlicht je stress en zorgt ervoor dat je de ongelooflijke ruimte krijgt waar je naar verlangt.

You can design and create, and build the most wonderful place in the world. But it takes people to make the dream a reality.
– Walt Disney

Een mooi interieur betekent veel dingen: balans, uitlijning, symmetrie en liefst geen rommel. We kennen allemaal kamers vol met stapels papieren, of een heleboel lijsten of andere items. Toegegeven, iedereen heeft een andere smaak, maar vaker wel dan niet, is dit soort interieurontwerp opzichtig en cheesy. Hou het liever simpel. Er bestaan tal van creatieve oplossingen om je 'rommel' in te verbergen en de esthetische aantrekkingskracht van de kamer te behouden. Benofice helpt je daar graag mee.