fbpx
>>

De beste werkplek


Telewerken is voortaan aanbevolen en niet langer verplicht. Deze korte zin tussen de nieuwe maatregelen van onze overheid tijdens de coronacrisis laat de zogenaamde 'thuiskantoren' leeglopen en de 'echte' kantoren weer vullen. Afhankelijk van ieders privé situatie gebeurt de omschakeling met plezier of met tegenzin. Nu de verplichting wegvalt en de combinatie kantoor – thuiswerken, nog in de vingers zit, ligt er voor heel wat bedrijven een unieke kans klaar. Misschien is dit ook voor jouw bedrijf wel het geschikte moment om je medewerkers vertrouwen en autonomie te geven om zelf te beslissen waar ze wanneer het meest productief kunnen werken?

Op naar de beste werkplek
Herman Miller new office setup

Over twee zaken is zowat iedereen het eens. Mensen continu tewerkstellen in grote open ruimtes waar ze constant gestoord worden, is niet ideaal. Maar alleen thuis zitten en enkel nog sociale interactie met je collega's hebben tijdens een zoommoment, maakt evenmin gelukkig. Een hybride werkstijl biedt daarom heel wat voordelen. Zowat elke kantoorjob bestaat uit verschillende taken. Sommige daarvan vragen intense concentratie, voor andere werkt de stimulans van gezellig geroezemoes rondom je net inspirerend.

Resultaatgericht werken

Zo'n vijftien jaar geleden besefte Frank Van Massenhove, voormalig directeur bij de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid, dit al. Onder zijn leiding werd de overheidsdienst omgevormd tot een voorbeeldorganisatie, waar sindsdien veel privébedrijven inspiratie in zoeken en vinden. Frank zette in op resultaatgericht werken waarin vertrouwen in je mensen de kern vormt. Naast vertrouwen staat autonomie er centraal. Gewoon het feit dat de mogelijkheid er is om zelf je werktijd in te delen, maakt werknemers gelukkig. Ze hoeven er daarom in de praktijk nog geen gebruik van te maken. Het is vooral de mogelijkheid om iets te doen die het verschil maakt. Bovendien doorloopt iedereen doorheen zijn leven verschillende fases. Sommige periodes past het beter om vroeger te beginnen, in een andere levensfase werk je liever wat later door.

De kantoorruimte op het ministerie wordt meer gezien als een ontmoetingsplek. Uiteraard in de eerste plaats voor het uitoefenen van professionele taken, al ligt daarop zeker niet de nadruk. Het belangrijkste is dat mensen elkaar er kunnen ontmoeten. Dat kan ook zijn om over de kinderen, de kleinkinderen te spreken, over voetbal, om het even wat. Want net daardoor creëer je sfeer in je organisatie. De omgeving daarvoor werd zo ingericht dat je ze op ieder moment kan veranderen. Iets wat elk team – want ja, mensen kiezen er nog voor om in teamverband samen te zitten – elk jaar ook doet. Het gevolg is dat je bij een wandeling door het ministerie van de ene verrassing in de andere komt omdat iedereen een totaal andere omgeving heeft gefabriceerd.

Verschillende ruimtes om te werken
Geef mensen verschillende ruimtes om te werken –
sommige voor focus, sommige voor samenwerking en sommige om te socializen.

Resultaatgericht meubilair

Een kantoor regelmatig omvormen, aangepast aan de nieuwe noden en verwachtingen van je medewerkers, lijkt misschien een kostelijke onderneming, maar dat hoeft niet zo te zijn. Resultaatgericht werken is sowieso een blijvertje, of dat nu op kantoor, thuis of in de koffieshop om de hoek gebeurt. Dat vraagt dan toch ook om een resultaatgerichte werkomgeving? Daarnaast wil je je medewerkers ondersteunen om over de beste mogelijke werkplek thuis te beschikken. Die dag waarop ze voor onbepaalde tijd vertrokken met onder de ene arm een laptop en onder de andere een bureaustoel om van thuis uit te werken, vraagt zeker niet om herhaling. Dat kan beter. Hoe je het wel aanpakt, hoe je verschillende werkplekken zo economisch mogelijk verwezenlijkt, bespreek je met vaklui die de juiste knowhow in huis hebben. Zoals Benofice.
De nieuwe kantoorsituaties vragen om een gepersonaliseerde aanpak. Met de nodige kennis ter zake, ontwerpt ons team kantoren op maat van iedereen. Voor onze inspiratie putten wij uit een prachtig arsenaal aan meubels, met daarin kasten, stoelen en tafels om bij weg te dromen. Wij weten bijvoorbeeld alles over concentratiewerkplekken, room-in-room oplossingen, enz. Wacht niet langer en contacteer ons voor een vrijblijvend overleg.

Photos: Herman Miller