fbpx
>>

Een Aeron van waterflesjes


We verplaatsen ons erin, we wonen erin, we dragen het, we zitten erop, we kijken ernaar, we bellen ermee, we wassen ons ermee, we eten ermee, het is niet meer uit ons leven weg te denken: kunststof. Maar helaas, ondertussen eten we het ook en ademen het in en dat was niet de evolutie die diverse wetenschappers en uitvinders doorheen meer dan anderhalve eeuw geschiedenis van het product in gedachten hadden. Gelukkig kunnen we er nog iets aan doen. Benofice trekt resoluut de kaart van duurzaamheid en draagt onder meer via dit project zijn steentje bij.

Nobelprijs

Kunststof wordt weleens de belangrijkste uitvinding van de recente geschiedenis genoemd. Parachutes, touwen en helmen van nylon en vliegtuigen met het lichtere plexiglas in de vliegtuigramen hielpen de geallieerden om de Tweede Wereldoorlog te winnen. Plastic folie houdt ons eten langer vers en voorkomt zo verspilling. Dankzij plastic kunnen boeren het hele jaar door gewassen verbouwen, ook in onvruchtbare gebieden. Het gebruik van plastic irrigatiepijpen helpt landbouwers om water te besparen en kassen van plastic beschermen het gewas wat weer leidt tot minder gebruik van pesticiden. Hygiëne in gezondheidsinstellingen verbeterden door het gebruik van plastic handschoenen, en verband en medicijnen blijven steriel en bewaard. In deze context blijft het tot de dag van vandaag verdiend dat in 1963 de Duitser Karl Ziegler en de Italiaan Giulio Natta de Nobelprijs voor de scheikunde kregen voor het ontwikkelen van plastic dat gesmolten en vervormd kon worden. Het was een toevallige ontdekking die nagenoeg nutteloos leek totdat iemand bij het Amerikaanse oliebedrijf Phillips Petroleum ontdekte dat je er een hoelahoep van kon maken. En dat werd een rage.

Milieuzorg

Ondertussen raakte de mens zo verslaafd aan plastic, een woord dat werd afgeleid van het Griekse plastikos wat modelleerbaar betekent, dat het stilaan onze planeet overneemt. Het ligt niet alleen op straat, langs bermen en velden, drijft in rivieren en dwarrelt in de wind, het zakt tot in het diepst van de oceanen, stijgt tot op de toppen van hoge bergen maar het zit ook in ons drinkwater, in ons voedsel en in de lucht die we inademen. Plastic afval groeide uit tot een van de belangrijkste milieuzorgen van deze tijd.

Vandaag de dag belandt elke minuut een vuilniswagen aan wegwerpplastic in onze oceanen, zo’n acht miljoen ton per jaar.

Gelukkig kunnen we er nog iets aan doen. Recycling is in dit proces het toverwoord.

Recycling

Bedrijven zoals Herman Miller, waarvan Benofice premium partner in België is, hebben dit goed begrepen. Het bedrijf sloot aan bij NextWave Plastics, een consortium in het leven geroepen door Lonely Whale, dat tot doel heeft plastic uit de oceaan te houden, met als concreet doel om tot 2025 te voorkomen dat 25.000 ton plastic afval in de oceanen terechtkomt in landen die het meest worden getroffen door plasticvervuiling. Gabe Wing, Director of Sustainability van Herman Miller legt uit: “We hebben ons aangesloten bij NextWave om een actieve rol te spelen bij het aanpakken van de plasticsoep en hebben een breed net uitgeworpen voor mogelijkheden om uit de oceaan weggehouden plastic in onze wereldwijde activiteiten te integreren. We zijn trots op de vooruitgang die we al hebben geboekt op het gebied van verpakkingen en textielsoorten en we willen graag ons steentje blijven bijdragen om te voorkomen dat schadelijk plastic onze oceanen bereikt door het toe te voegen aan de iconische Aeron stoel.

Herman Miller Aeron

Miljoenen waterflesjes

Uit de oceaan weggehouden plastic is materiaal dat nog niet in zee belandde maar wel geclassificeerd wordt als onbeheerd afval. Dat wil zeggen: plastic dat niet is ingezameld, dat waarschijnlijk ook niet zal worden ingezameld en dat binnen 50 kilometer van de kust wordt aangetroffen. Leveranciers van dit afval werken voor het verzamelen ervan samen met lokale zwerfvuilopruimers in kuststeden waar het plastic zich ophoopt. Dan wordt het materiaal vermalen, gewassen en tot korrels gemaakt. Deze worden verkocht aan fabrikanten die het plastic testen en opnieuw bewerken om het in bijvoorbeeld de Aeron bureaustoel te gebruiken. De stoel in de nieuwe kleurstelling Onyx Ultra Matte zal bijvoorbeeld tot 1,13 kg aan plastic zwerfvuil bevatten, verzameld in de buurt van waterwegen in India en Indonesië.

Deze wijzigingen van materiaalgebruik in de Aeron-portfolio zullen naar verwachting voorkomen dat jaarlijks meer dan 150 ton aan plastic de oceaan bereikt – wat overeen komt met ongeveer 15 miljoen plastic waterflesjes!

Aeron is de jongste telg in een groeiende lijst van producten die Herman Miller opnieuw heeft ontworpen met gebruik van uit de oceaan weggehouden plastic. De Sayl-stoel, de textielcollectie Revenio en plastic zakken die worden gebruikt om producten veilig te vervoeren zijn nog andere toepassingen bij Herman Miller waarin duurzaamheid voorop staat. Door uit de oceaan weggehouden plastic in al deze producten en verpakkingsoplossingen te integreren, schat het bedrijf dat er jaarlijks tot 234 ton plastic uit de oceaan wordt weggehouden, wat gelijk staat aan het voorkomen dat er jaarlijks bijna 400.000 plastic melkpakken of 23 miljoen waterflesjes in de oceaan terechtkomen.

Aeron

De duurzaamheid en innovatie van de Aeron zijn sinds de introductie bijna 30 jaar geleden steeds doorgegaan. De stoel, in 1994 door Bill Stumpf en Don Chadwick ontworpen en vernieuwd in 2016, bleek baanbrekend in zowel ergonomie als materiaalinnovatie, zonder het standaard gebruik van schuim, stof of leer dat destijds in de meeste bureaustoelen te vinden was. Hij won tal van prijzen en is nog steeds de meest verkochte bureaustoel binnen het Herman Miller Gamma. Alle stoelen in de Aeron-portfolio zijn tot 90% recycleerbaar en bestaan voor meer dan 50% uit gerecycleerd materiaal.

Moeten we na al deze info nog benadrukken dat Benofice bijzonder fier is om deze Aeron nu in het aanbod te hebben? Contacteer ons voor meer info!