fbpx
>>

Van konijn tot stoel


In januari startte in China het jaar van het konijn. Bij ons zet VLAM samen met retailers en zelfstandige slagers tijdens de Week van het Konijn van 25 januari tot en met 1 februari opnieuw Belgisch konijnenvlees in de kijker. Geen wonder dat wij onze jaarkalender vol recepten beginnen met de Vlaamse klassieker 'konijn met pruimen'.

Het traditionele gerecht bulkt eigenlijk van de hippe elementen. Het is mager vlees, in ons land uitsluitend afkomstig van dieren uit parksystemen, waarbij de konijnen veel ruimte hebben en ze beschikken over hout, stro, hooi en ander knaagmateriaal om hun welzijn te bevorderen. Hun voeding bestaat louter uit 'afvalproducten' zoals zemelen, zonnepit- of koolzaadschroot of plantaardig vezelrijk ruwvoeder (luzerne, grasmeel en hooi of stro). Kortom, we spreken over een duurzaam stukje vlees dat past binnen de kringlooplandbouw.

Hoezo konijn?

Duurzaam en kringloop zijn toevallig ook twee keywoorden in de stoelen van onze leverancier Herman Miller, waarvan Benofice premium partner in België is. In hun voortdurende toewijding aan duurzaamheid stelt het bedrijf zich tot doel om de hoeveelheid gerecyclede inhoud tegen 2030 te verhogen tot ten minste 50 procent, inclusief het gebruik van oceaangebonden plastic. Herman Miller leverde de afgelopen eeuw baanbrekend werk aan origineel, tijdloos design met een blijvende impact. Tegelijk bouwde het bedrijf een blijvend erfgoed op van design, innovatie en sociaal welzijn.

Stefano Giovannoni

Bij dit tijdloos design horen stoelen zoals bijvoorbeeld de Magis Bombo-kruk en de Magis Chair First van de Italiaanse ontwerper en architect Stefano Giovannoni, één van de befaamde designers wiens ontwerpen je in het assortiment van Herman Miller vindt. Chair First was de eerste driedimensionale plastic stoel die werd gemaakt door middel van met gas geïnjecteerde luchtvormgeving. Dat maakt hem stevig, stapelbaar en comfortabel. Met zijn verstelbare Bombo-kruk creëerde Giovannoni een geheel nieuwe typologie die zo futuristisch was dat hij in de film Star Trek verscheen. Even functioneel als elegant, draait deze kruk 360 graden en beweegt op en neer met een gasveer. Beide producten illustreren zijn innovatief gebruik van materialen en origineel denken. De ontwerper beschouwt dan ook de huidige focus van de ontwerpgemeenschap op duurzaamheid en milieubeheer als positief.

Op tafel of aan tafel?

Giovannoni maakt echter nog meer opvallende stoelen waarbij hij oog heeft voor hun media impact. Eén van zijn creaties omschrijft hij als niet alleen een functioneel zitje maar ook als een uniek decoratiestuk. Het symboliseert liefde en vruchtbaarheid, brengt geluk en goede wensen en bestaat in dubbel ontwerp voor volwassenen en kinderen. De naam: Rabbit. Het idee van het konijn, een zachtaardig, lief, verlegen dier, komt voort uit de associatie van zijn silhouet met dat van een zitting, waarbij de oren van het konijn de rugleuning van de stoel worden. Het is een echte eye-catcher met aan de ene kant een hoge aaibaarheidsfactor en aan de andere kant een stoere uitstraling door het simplistische silhouet.

En zo is de cirkel rond en zijn we weer waar we begonnen: bij het konijn. Plaats je het op de tafel of aan de tafel, die keuze is aan jou.