fbpx
>>

Waar haalde Abraham de mosterd?


Natuurlijk kennen we allemaal deze uitdrukking in de betekenis van 'op de hoogte zijn' of 'er alles van weten'. Kozen we voor mosterdkleur in de kalender van Benofice omdat we zo hoog oplopen met onze vakkennis? Dat antwoord laten we aan onze klanten over. Mosterdgeel is simpelweg een fascinerende kleur.

Natuurlijke kleuren geven een goed gevoel. Met een duidelijke link naar zonlicht vormt mosterdgeel hier geen uitzondering op. Net zoals velen van ons zich gelukkiger voelen als de zon schijnt, kan een hele muur die in mosterdgeel is geverfd de hersenen verleiden tot een opgewekt en positief gevoel. De donkergele tint is een van de meest populaire tinten geel die vaak gebruikt wordt in interieurontwerp, kleding en mode. Wie zowel houdt van heldere kleuren als van stijl en verfijndheid, kiest ervoor.

Tussen de jaren '40 en '60 was het een van de populaire kleurkeuzes in design. Sinds enkele jaren beleeft het een echte comeback. Je kan de kleur dan ook in verschillende interieurs tot zijn recht laten komen.

Zacht en warm

Terwijl gewoon geel nogal hard overkomt, voelt mosterd verrassend zacht en natuurlijk aan. Mosterdgele stoelen, bijvoorbeeld, passen perfect bij zachte aardetinten, natuurlijke texturen en veel hout. Je creëert er een rustieke uitstraling mee en hebt tegelijk een vrolijke noot in je interieur. Dat gaat ook op in combinatie met fris witte muren en meubels. Omdat er een beetje warm rood in zit, voelt de kleur bovendien gezellig aan. Hetzelfde verwarmende effect heeft de kleur op grijs. Door een rijke oker- of mosterdkleurige tint te kiezen en deze tactvol in een kamer te plaatsen, verander je een saaie kamer in een comfortabel toevluchtsoord voor ontspanning.

Het echtpaar Eames schrok er niet voor terug om mosterdkleurige stoelen te maken. Charles en Ray Eames maakten naam nadat ze in 1946 hun experimentele meubelontwerpen tentoonstelden in het MoMA. Daarna begon de Herman Miller Company in Zeeland, Michigan Eames-meubels te produceren. Tien jaar later tekende Vitra een licentieovereenkomst met Herman Miller en begon het bedrijf de ontwerpen van het Eames-duo voor Europa en het Midden-Oosten te maken. De bekende designers hebben Vitra sterk beïnvloed en blijven dat ook nu nog steeds doen. Het was de ontmoeting met hun werk die het begin van Vitra als meubelfabrikant inluidde. Daarnaast levert hun ontwerpfilosofie ook vandaag nog een belangrijke bijdrage aan de waarden, oriëntatie en doelstellingen van het bedrijf.

En Abraham?

Hoe kon Abraham ooit vermoedde dat hij aan de oorsprong ligt van de naam mosterd. Volgens het Oude Testament zou hij zijn zoon aan god offeren op een vuur. Hiervoor verzamelde hij mutsaards, wat takkenbos betekent. Het woord vervormde in de loop van de tijd tot mustaard, dan tot mostaard en uiteindelijk mosterd.